خیلی از کودکان ساعات زیادی از روز را صرف بازی کردن با خانه های عروسکی و وسایل خانه می کنند و با دقت داستان ها و نمایش نامه هایی را هم برای بازی خود طراحی می کنند. اینگونه اسباب بازی ها نه تنها برای کودکان به شدت جذاب هستند بلکه بازی کردن با آنها فواید آموزشی زیادی هم برای کودک دارد.
١. بازی تخیلی: عروسک ها بازی های تخیلی کودکان را غنی و پربار می کنند. بازی های تخیلی از نظر رشدی برای کودکان بسیار مهم هستند. بزرگسالان معمولا بازی های وانمودی کودکان را به دلیل اینکه هدف مشخصی ندارد دست کم می گیرند. با این حال بازی های وانمودی و تخیلی جز مهمی از فرایند یادگیری برای کودکان در همه ی سنین محسوب می شوند.
تحقیقات ارتباطات زیادی را بین بازی تخیلی و رشد شناختی، توانایی ها و مهارت های اجتماعی و مهارت های زبانی کودکان یافته اند.
این نوع از بازی به کودکان این فرصت را می دهد که مهارت های اجتماعی را تمرین کنند، رویداد های استرس زا و ناراحت کننده ای که داشته اند را حل کنند، دامنه ی لغات خود را گسترش دهند، همدلی را بیاموزند و خلاقیت خود را شکوفا کنند.
بعضی از والدین از اینکه کودکان وارد دنیای تخیلات شوند و از دنیای واقعی فاصله بگیرند نگران می شوند. با این حال کودکی که وانمود می کند که قهرمان و یا شاهزاده است، واقعیت را انکار نمی کند. برای یک کودک این بازی آزمایشی پیچیده برای کشف محدوده ها و مرزهای تخیل و واقعیت است. با کشف اینکه یک فرد دیگر (شاهزاده و یا قهرمانی که کودک نقش او را بازی می کند)چطور ممکن است به نظر برسد، فکر کند و احساس کند.
با انجام این بازی ها قوانین اخلاقی کودکان هنوز وجود دارند و از بین نمی روند. کودکانی که بازی های تخیلی انجام می دهند برای حل مشکلات واقعی شان هنوز هم از راه حل های استاندارد و تایید شده استفاده می کنند.
وقتی چند کودک به همراه همدیگر با اسباب بازی هایی که خانه های عروسکی هستند بازی می کنند، مهارت هایی مانند کنترل خود، نوبت گیری، مشارکت و تقسیم وسایل با دیگران، گوش دادن و شنیدن صحبت های دیگران و ابتکار کودک بیشتر رشد می کنند.
پسران را از بازی کردن با اسباب بازی هایی که به نظر شما دخترانه می آید محروم نکنید. دختران و پسران هر دو از بازی کردن با شخصیت ها و خانه های عروسکی لذت می برند، چرا که اینگونه بازی ها تجربه های زندگی واقعی کودکان را برای آنها به تصویر می کشد.
٢. درس های تاریخی: خانه های عروسکی اسباب بازی همه دارای یک زمینه و داستان تاریخی می باشند. بنابراین هر ساختمان - به همراه وسایل اسباب بازی های کناری آن - در مورد زمان خاصی از تاریخ می باشد. عروسک ها لباس هایی که مربوط به هر دوره از تاریخ است را پوشیده اند و به طور مثال مبلمان ها و ارابه های اسب ها مربوط به شرایط گذشته ی تاریخی می باشند. این روشی فوق العاده برای آموزش کودک در مورد گذشته و مسائل تاریخی و نحوه ی زندگی مردم در گذشته می باشد.
٣. هماهنگی رشدی: بازی کردن با یک خانه ی عروسکی اسباب بازی به مهارت های حرکتی ظریف، - مهارتی که برای نوشتن، ساز زدن و خیلی از فعالیت ها اهمیت زیادی دارد- لباس پوشاندن به عروسک های کوچک و بازی کردن با خانه های عروسکی کوچک هماهنگی چشم و دست را در کودک افزایش می دهد.
٤. پرورش خلاقیت: خانه های عروسکی به شکل های مختلفی می توانند برای بازی کودک مورد استفاده قرار بگیرند. خانه های عروسکی ممکن است باغچه و ارابه و اسب داشته باشند، پنجره های رنگی و غذاهای مختلف و ... . بعضی از کودکان دوست دارند که خودشان برای عروسک ها و لوازم خانه لباس و تریینات جدید طراحی کنند و یا اینکه این وسایل را به سلیقه ی خود در کنار هم مرتب کنند. کودک با این کار تخیل و خلاقیت خود را بروز و رشد می دهد. همچنین مهارت های ظریف حرکتی کودک تقویت میگردند. حتی ممکن است کودکان با بازی کردن با خانه های عروسکی به جمع آوری وسایل مربوط به خانه های عروسکی علاقه مند شوند.
زمان بازی با خانه های عروسکی کودکان خردسال و کم سن تر از اسباب بازی های کمتر و وسایل عروسکی کمتری برای بازی استفاده می کنند و به تخیل خود اجازه می دهند که بیشتر بروز کند. کودکانی که سن بالاتری دارند بیشتر تمایل دارند که اسباب بازی های بیشتری در اختیار داشته باشند و با جزییات بیشتری بازی می کنند. کودکان با بزرگتر شدن، تمایل دارند که برای بازی با خانه های عروسکی امکاناتی هر چه بیشتر و ظریف تر داشته باشند.
.
.
نسرین بهنام نژاد، کارشناس ارشد روانشناسی کودک، مسئول گروه پژوهشی بازی دان
فروشگاه اینترنتی اسباب بازی ، کلیه حقوق این سایت متعلق به بازی دان می باشد و کپی برداری از تصاویر و مطالب آن پیگرد قانونی دارد. «تمامی کالاها و خدمات این فروشگاه، حسب مورد دارای مجوزهای لازم از مراجع مربوطه میباشند و فعالیتهای این سایت تابع قوانین و مقررات جمهوری اسلامی ایران است.»