ترس کودکان از حیوانات



کودکان خود را از چیزی نترسانید ، این ترس همواره همراه او خواهد بود.

ترس انواع مختلفی دارد که در این مقاله شما را با ترس از حیوانات آشنا خواهیم کرد.

ترس یک غریزه طبیعی است و از بدو تولد وجود دارد و به دلایل مختلف شدت و نوع آن متفاوت است و اگر از حالت طبیعی خارج شود می تواند برای فرد و اطرافیان او ازار دهنده باشد. محققان و پژوهشکران علت ترس کودکان را از عوامل مختلف میدانند ، مانند عوامل زیستی (علت ترس) ، عوامل شناختی ،خانوادگی و برخی دیگر آن را به نیاز های روانی کودک ارتباط می دهند.

گاهی یک تغییر کوچک در زندگی می تواند به صورت ترس خود را نمایان کند. ترس می تواند ریشه های روانشناختی داشته باشند ولی با موضوع ترس ارتباط مستقیم نداشته باشد و در برخی موارد علت به وجود آمدن ترس والدین یا خانواده ها هستند (آموزش ها  ، الگو و سرمشق هایی که به فرزندان خود می دهید. )

ترس یک واکنش کاملا طبیعی ، عاطفی ،هیجانی و فیزیکی است که فرد احساس خطر می کند و احساس می کند امنیت خود را از دست داده و اگر ترس فرد به صورت غیر طبیعی و زیاد باشد توصیه می شود با روانشناس در میان بگذارد.

ترس از حیوانات در برخی از کودکان وجود دارد که مقدار این ترس متفاوت است و با افزایش سن گاهی کاهش می یابد و گاهی شدید تر می شود  ، اگر این ترس ها بر طرف نشود تا بزرگسالی همراه آنها خواهد بود.

ترس از حیوانات در بین سن 2 یا 3سالگی شروع می شود. این ترس می تواند برای تجربه ناخوشایند و انتقال ترس والدین به کودک باشد و حتی صحبت هایی از این قبیل : اگه غذاتو نخوری میدم هاپو بخورتت، بهش دست بزنی مریض میشی ، بهش نزدیک بشی گازت میگیره ،دندوناش تیزه تورو میخورد و جمله هایی که شاید خود به کار برده باشیم یا شنیده باشیم.... اینگونه صحبت ها ذهن کودک شما را مشغول میکند و باعث می شود تا ابد این ترس در وجودش بماند ، همیشه با او باشد و باعث دور شدن از اجتماع  و ... شود.

کودکان را از حیوانات نترسانید ... سعی کنید محبت کردن را به فرزندانتان آموزش دهید.

چگونگی مواجه با ترس کودکان :

  1.  علت ترس کودکتان را پرس و جو کنید (دختر زیبای من یا پسر خوش تیپ من چرا می ترسی؟) با این سوال می توانید خودتون را برای یک جواب منطقی آماده کنید.
  2. میزان ترس کودکتان را پرس و جو کنید ، از او بخواهید از 1تا 10 به ترس خود امتیاز بدهد (دختر من یا پسر من از 1تا 10 چقدر از این حیوان می ترسی؟) وقتی میزان ترس فرزند خود را متوجه شوید به راحتی می توانید به او کمک کنید تا با این ترس کنار بیاید، هر عددی گفت سعی کنید اصلا بزرگنمایی نکنید.

زمانی که علت ترس و میزان ترس فرزند خود را متوجه شدید باید کودک را به طور مرحله مرحله  با حیوانات آشنا کنید (تمام موجودات : آبزیان،خزندگان،پرندگان و ...)

چگونگی آشنایی با حیوانات یا جانداران :

  1. معرفی از طریق فلش کارت ها
  2. نشان دادن عکس هاس مختلف و فیلم های مرتبط با آن جاندار
  3. گفتن داستان ویا خواندن شعر با موضوع مرتبط 
  4. هدیه دادن پازل های طرح حیوانات ، ماکت  یا اسباب بازی
  5. توضیح و معرفی به زبان ساده برای کودکان تا با آنها و گونه های مختلف آشنا شوند.
  6. مشخصات جانوران را به زبان ساده برایشان بگوید، از فواید آنها تعریف کنید.
  7. حیوانات و یا جانورا را دسته بندی کنید ، مانند حیوانات وحشی یا اهلی و ...

"تذکر : هیچ گاه ترس کودکتان را مسخره نکنید و ترس او را کوچک نشمارین و او را مجبور یا وادار به نوازش حیوان و ... نکنید "

همیشه یادتان باشد شما والدین "الگو فرزندانتان" هستید و اولین تماشاگر رفتارهای شما کودکانتان هستند ،پس ترس خود را به کودکانتان انتقال ندهید و مهربانی با حیوانات را به آنها آموزش دهید. ترس خود را کنار بگذارید به کودکتان آموزش دهید با حیوانات نباید بخاط ترس از آنها بد رفتاری کرد. رفتار درست ارتباط با حیوان و نحوه صحیح نوازش را به او آموزش دهید.

برای ریختن ترس کودکتان اول خودتان به حیوان نزدیک شوید و پیش قدم برای نوازش او شوید.میتوانید برای وسوسه کردن کودک بگویید میبینی چقدر بامزه است،چقدر پوستش نرم است آیا دوست داری شما هم پوست او را لمس کنی؟

به کودکتان بگویید تا زمانی که به حیوانات آسیب نرسانیم یا بد رفتاری نکنیم آنها به ما حمله نمی کنند. حیوانات بی دلیل حمله نمی کنند ، مگر زمانی که احساس خطر کنند.

مثال : اگر بجای ناز کردن این گربه زیبا دمش را بکشیم ، خیلی دردش میاد و این کار ما باعث ناراحتی اون گربه میشه و برای اینکه ما ازش دور شیم چنگ میگیره که این کار خطر ناکه، یا اگر بهش سنگ پرتاب کنیم باعث میشه بهش صدمه بزنیم و این کار خیلی زشتی هست.

زمانی که کودک شما به حیوانات آسیب برساند یا بد رفتاری کند باعث شکل گیری روحیه خشن و آزار گری در او می شود که با گذشت زمان باعث رفتن به سمت کارهای خطرناک و بزهکاری می شود.

والدین به راحتی می توانند با رفتار های خود به کودکانشان آموزش دهند، منتظر واکنش کودکتان نباشد و بدون توجه به او  به سمت گربه ،سگ ،خرگوش و ... بروید و سعی کنید آنهارا نوازش کنید، کودکتان رفتار شما را مشاهده می کند،یاد می گیرد و از آن تقلید می کند(تقلید کردن نشان دهنده ی رشد ذهنی و تکنولوژیکی کودک است و راهی مؤثر برای یادگیری اعمال جدید.)

تقلید در بین سن 1 تا 3 سالگی بیشتر می‌شود. در این دوره کودکان علاوه بر اطرافیان خود از سرمشق‌ها و حتی شخصیت های کارتونی نیز تقلید می کنند و آنها را الگو خود قرار می دهند ، اما عواملی که منجر به تقلید در کودکان می‌شوند از سنی به سن دیگر متفاوت می باشد.

والدین باید مراقب رفتارهای خود جلوی کودکشان باشند زیرا کودکان بسیار کنجکاو هستند و بسیار تاثیر  پذیر از محیط اطراف خود ، کودکان تک‌ تک رفتارهای والدین را زیر نظر دارند و به تمام حرف‌هایی که پدر و مادرشان می‌زنند و جملاتی که به زبان می‌آورند با دقت گوش می‌دهند.

برای کودکان الگویی مثبت باشم :

کودکان از مهربانی ، سخاوتمندی و بخشندگی شما نیز الگو می‌گیرند، با الگو مناسب اجازهه دهید فرزندانتان نیز از نعمت زندگی کردن با قلبی سرشار از عشق و بخشندگی نسبت به انسان‌ها (کمک به دیگران) و حیوانات (آسیب نرساندن به آنها) بهره‌مند شود.

به کودکان خود آموزش دهید حیوانات و کلا جانوران نیز دارای حق و حقوقی هستند و همه توسط خداوند آفریده شده اند، آنها هم مانند انسان ها روزی دارند و خدا به آنها هم غذا می دهد و ... . پیامبران ،ائمه و معصومین انسان ها را به مهربانی با حیوانات دستور داده و فرمودند نزد ما و خداوند دارای پاداش و ثواب است. به کودکان از همان کودکی محبت کردن را آموزش دهید و نحوه صحیح برخورد با حیوانات،نوازش، غذا دادن و... یاد دهید.

به طور مثال : شما به پارک رفته ،سگی را مشاهده و به سمت آن حرکت می کنید تمام مراحل را برای فرزندتان گزارش دهید:

الان من از صاحب سگ برای نوازش کردن اجازه می گیرم ، بعد دست هایم را به سمت بینی او می برم تا من را بشناسد(به آرامی بر روی پاهای خود بنشینید) میبینی دمش رو تکون میده(خوشحالی سگ) یعنی من الان میتوانم سر او را نوازش کنم.

در حین نوازش بگویید که سگ ها برای نگهبانی بسیار مفید هستند ، آنها با آموزش های تربیتی خاص می توانند از افرادی که بیماری های خاص دارند مراقبت کنند، غذایشان چیست و توضیحاتی از این دست...

به کودک خود نکات ایمنی(دست خود را درون گوش و دهان حیوان نکند، مراقب چشمان خود باشد و ...) و بهداشتی(بعد تماس دستان خود را با دقت با صابون یا مایع بشوید، دستان خود را به چشم و دهان خود نبرد و ...) را حتماً آموزش دهید.

اگر سگی بعد از بو کردن دست های شما دم تکان نداد یا دندان های خودش را به شما نشان داد به فزرندتان بگویید انگار امروز زیادی خسته شده و میخواد استراحت کنه و سپس دست فرزندتان را گرفته و از آن دور شوید، در مسیر به فرزند خود بگویید که آن ها هم مثل ما احساس دارند و ممکن است خسته یا حتی عصبانی باشند.

سعی کنید وقتی در جایی هستید که جانواران وجود دارند اطلاعاتی که قبلا در خانه به کودکتان گفته اید را باز تکرار کنید، این کار باعث می شود کودکتان با تمام گونه جانوری آشنا شده و باعث بالا رفتن معلومات عمومی و افزایش عزت نفس او شود.

علت ترس کودکان :

  1. تجربه ناخوشایند کودک (حمله به او یا مشاهده اتفاق)
  2. والدین ترسو ، آموزش های غلط و انتقال الگو های ترس
  3. والدین بیش از حد محافظه کار ،محتاط و حمایت کننده
  4. ترس از صدمات و آسیب فیزیکی
  5. تاثیر نامطلوب از اطلاعات اشتباه (گفته ها ،کتاب ، فیلم و ...)
  6. پاسخ های اشتباه به سوالات کودکان
  7. ترساندن کودکان برای انجام دادن یا ندادن کاری (اگه دست منو تو پارک ول کنی این گربه ها تو رو چنگ می زنن و ....)

علامت های ترس : (شدت و برزو علائم بسته به ترس و میزان ترس متفاوت است)

  1. فرار کردن
  2. کمک خواستن
  3. فریاد زدن
  4. پریدن رنگ صورت
  5. افزایش ضربان قلب
  6. عرق کردن
  7.  از دست دادن کنترل ادرار
  8. جویدن ناخن
  9. گرم شدن یا سرد شدن
  10.  و....

پیشگیری ترس از حیوانات :

زمانی که فرزندتان در موقعیت ترس قرار گرفت(برخورد با گربه در پارک و ...) اول از او علت ترسش را بپرسید (از چی ترسیدی ؟ از گربه ؟ چرا از گربه ترسیدی؟)

دوم از او بخواهید میزان ترس خودش را بگوید ،(از 1تا 10 چقدر میترسی؟)

تذکر :

1. هیچگاه کودکان را برای ترسشان مسخره یا سرزنش نکنید.

2. به هیچ وجه نگویید تو بزگ شده ای ، خجالت بکش،ببین کاری ندارد،ببین الکی میترسی، ببین فلانی نمیترسه ، بیا نترس من مراقبت هستم و ... .

بلکه او را به مهر و علاقه خود مطمئن کنید ، شجاعت او را تحسین کنید ، به او روحیه بدهید.

وقتی علت ترس و میزان ترس کودکتان را متوجه شدید به او آموزش دهید .( به این قسمت مراجعه کنید چگونگی آشنایی با حیوانات یا جانداران)

بعد از آموزش ها کودکتان را با ترسش روبرو کنید و سپس از لمس کردن حیوانات یا جانوران حتما او را تشویق کنید و به او پاداش دهید (آفرین عزیزم ، به خاطر این عمل شجاعانه تو باید یه جشن کوچیک 2نفره گرفت، به نظرت بریم بستنی بخوریم یا آبمیوه؟ بعد برای بابا و ... تعریف کنیم تا بدونن شما چه کار بزرگی انجام دادی).

از او سوالاتی مثل چطور بود وقتی نازش کردی؟ آیا پوستش نرم بود ؟ و ... بپرسید.

به طور خلاصه :

برای از بین بردن ترس کودک از حیوانات، بهتر است کودک را ابتدا از طریق فلش کارت ها ، ماکت یا اسباب بازی ها و... با حیوانات آشنا کنید تا به تدریج ترسشان کمتر شود.

شهامت آنها را بزرگ جلوه دهید ، ترسشان را کوچک نشمارید.

اگر ترس فرزندتان شدید است و موفق به کاهش آن نشده اید توصیه می شود به روان شناس کودک مراجعه کنید و مشکل را با یک متخصص در میان بگذارید.

کودکان مانند لوح سفید به دنیا می آیند و با آموزش های اطرافیان ، محیط و تقلید از رفتار والدین شخصیت خود را می سازند.

مراقب آینده آن ها باشیم ...

" نسیم اراسته - کارشناس ارشد روانشناسی بالینی"






بازگشت به گروه اختلالات در کودکان  


نظرات شما درباره این مطلب :

نام :


پست الکترونیکی :


نظر شما در مورد ترس کودکان از حیوانات :



سایر نظرات :

نظری ثبت نشده است.