دومینو نوعی از سرگرمی است که در آن فرد مهره های دومینو را پشت سرهم چیده و طرح ها و شکل های متنوعی را ایجاد می کند .
آنگاه با وارد کردن ضربه به اولین مهره ، سقوط مهره ها آغاز و تا آخرین مهره ادامه می یابد و حاصل خلاقیت فرد با سقوط مهره ها مشخص شده و لذت زیادی برای فرد ایجاد می نماید .
با مهره های دومینو هم می توان بی شمار طرح پیاده کرد که این خصوصیت باعث رشد خلاقیت افراد و عدم خستگی آنها از این سرگرمی می شود .
فاصله چیدمان مهره ها :
فاصله ی بین دو مهره باید به اندازه ای باشد که هنگام سقوط مهره قبلی با مهره ی بعدی برخورد کرده و منجر به سقوط آن شود . معمولا فاصله مناسب بین دومهره کوتاه تر از نصف طول
نکته : هرچه فاصله ها بازتر گرفته شود زمان اتمام دومینو بیشتر خواهد شد .
طرز صحیح چیدمان الگوهای مدور :
برای چیدن الگوهای مدور مهره ها باید روی خط مدور با زاویه بسیار کمی نسبت به هم گردش داشته باشند( سعی کنید روی یک دایره حرکت کنید ) و اگر زوایه آنها را نسبت به هم به مقدار زیاد تغییر دهیم احتمال خطا در سقوط مهره ها زیاد شده ، ضمن آنکه زیبایی منحنی نیز کاهش می یابد .
هنگام بازی با دومینو نیازمند مشارکت یکدیگران هستید که این امر باعث می شوند با کار گروهی آشنا شوند. آن ها باید قوانین بازی را مورد بحث و توافق قرار دهند و با سایر کودکان و دانش آموزان همکاری لازم را داشته باشند. این مشارکت و همکاری سبب بالا بردن توانایی ایجاد ارتباطات اجتماعی و همکاری در کودکان شده و به آنها آموزش می دهد که به چگونه می توانند با دیگران تعامل و همکاری داشته باشند.
معمولا جنس قطعات استفاده شده در پک های دومینو از چوب یا پلاستیک بوده و اشکال پلاستیکی آن نیز تنوع رنگ زیادی دارند.
معمولا در بازی دومینو قطعات بر طبق نقشه ای معین به صورت زنجیروار چیده می شوند. با بر هم زدن تعادل یک دومینو، و اصابت آن با دومینو دیگر، تمامی دومینوها که به صورت زنجیر وار در کنار هم جای گرفته اند بعد از برخورد متوالی با یکدیگر دچار فروپاشی شوند.
نکته: آموزش بازی دومینو تنها به کودکان اختصاص نداشته و تمامی افراد در هر سنی می توانند از این بازی لذت ببرند.
فواید و اهمیت بازی دومینو برای کودکان:
بالا بردن ضریب هوشی
افزایش توانایی آنها در هوش و تمرکز
افزایش و تقویت مهارت ارتباطات اجتماعی
آشنایی و درک تشابه و تفاوت
افزایش توانایی گفتاری، گوش دادن و تفکر کردن (به خاطر تعامل و فعالیت مشارکتی که با یکدیگر دارند، توانایی گفتاری و شنیداری آنها افزایش می یابد.)
افزایش و تقویت قدرت تفکر و تلاش برای ارتقا فکر
تقویت و افزایش هوش ریاضی (محاسبات و...)
تقویت و افزایش خلاقیت
آشنایی با اشکال مختلف هندسی
آشنایی با رنگ ها
تقویت و افزایش توانایی های ذهنی
نکته: کودک در بازی دومینو با رنگ ها، شکل ها، اعداد، حیوانات، گیاهان و گل ها و ... آشنایی پیدا می کند. با مطرح کردن پرسشهای بسیار و آشنایی به شکل ها، رنگها و ... دامنۀ واژگان و دانش کودک بالا میرود و او در صحبت کردن مهارت بیشتری به دست می آورد.
اهداف و فواید دومینو ها به طور کامل:
پرورش و تقویت حس بینایی
آشنایی و شناخت فرم و رنگ
افزایش دقت در جزئیات
تقویت و آموزش یادگیری خواندن
درک تشابه و اختلافات
تعامل با گروه و رعایت نوبت را در بازی دو یا چند نفره یاد میگیرد.
تقویت حواس
تقویت حافظه
افزایش و تقویت قدرت تشخیص شکل ، اندازه و رنگ
توسعۀ درک تقارن ، تجانس و زاویه ها
پرورش خلّاقیت و تحریک تخیّل با ترکیب بندی رنگ مهره ها در طراحی نقشه های دومینو
مثال برای بازی :
چیدن تصویریک حیوان، گیاه، مکان و... با مهره های دومینو و تحقیق در بارۀ گونه های آن
آزمایش مکانیسم های مختلف انتفال ضربه بین مهره های دومینو از نظر سرعت ، حرکت و قدرت
تقویت مهارت های شنیداری و دنبال کردن دستورالعمل ها
تقویت هماهنگی بین چشم و دست
انواع دومینو
می توان در منزل نیز این بازی را با مقوا،چوب و ... درست کرد:
1. دومینوی شکل
معمولاً دومینوی شکل را با کمک گرفتن از تصویر اشیاء گیاهان، حیوانات یا تابلوهای گوناگون که هر روز کودک با آنها سروکار دارد، تولید میکنند تا در چهار چوب تجربیات کودک باشد.
تصاویری را که میخواهیم با آنها دومینو درست کنیم، از وسط به دو قسمت تقسیم می کنیم. سپس دو نیمه از دو شکل مختلف را بر روی مقوایی به شکل مستطیل میچسبانیم.
تعداد مقواها را بین 0 تا 20 عدد انتخاب میکنیم، سپس مقواها را در کنار هم قرار می دهیم تا به شکل تابلویی که اشیاء یا حیوانات مختلفی را نشان می دهد، درآید. می توان اندزه آن را 6*3 یا 12*6 در نظر گرفت.
2. دومینوی نقطه
در دومینوی نقطه، به جای استفاده از اشکال از نقطه استفاده می شود و تعداد کارت های آن 28 عدد مستطیل به ابعاد 4*8 سانتیمتری است که آنها را با کمک ماژیک یا مداد خط میکشیم تا به دو قسمت برابر (دو مربع به ابعاد 4*4) تقسیم شود و به ترتیب زیر نقطهگذاری میکنیم:
در مستطیل اول هر دو مربع سفید، در مستطیل دوم یک مربع سفید، یک مربع تنها یک نقطه و بعد سفید و دو نقطه تا شش.
در سری دوم: یک و یک، یک و دو، ... یک و شش و به همین منوال تا عدد شش ادامه می دهیم و در انتها آخرین کارت تهیه شده شش و شش خواهد بود. در موقع بازی دومینو، کودک کارتها را باید به صورتی کنار هم بگذارد که دو عدد مساوی در کنار همدیگر جای بگیرند.
نحوۀ بازی دومینو
کودکان را به گروههای چهار تا هفت نفری تقسیم کرده و کارت ها را به طور مساوی بین آنها قسمت میکنیم.
بعد از تقسیم کارت ها، نفر اول کارت اول را وسط میز می گذارد و بازیکن بعدی، اگر بین کارتهایش مانند آن را داشت، کارت خود را کنار کارت اول قرار می دهد، در غیر اینصورت نوبت به نفر بعدی خواهد رسید.
بازی به همین شکل ادامه خواهد داشت. برنده بازی کسی است که کارت هایش زودتر از بقیه به پایان برسد. این بازی تا هنگامی ادامه پیدا می کند تا برندگان دیگر بازی نیز مشخص شوند.
در دومینوهایی که از تصویر ساخته شدهاند، می توان با کودک دربارۀ تصاویر صحبت کرد و سوال های دوستانه از او پرسید. به عنوان مثال، می توان سوال کرد عکس گل یا میوه کدام است؟ شکل هواپیما یا پروانه کدام است؟ عکس گربه را به من نشان بده؟ رنگ قرمز، کدام تصویر است.
برای شروع بازی، نخست تمام مستطیلها به پشت بر روی میز قرار داده میشود، به صورتی که کودک نتواند آن ها را مشاهده کند. سپس از هر کودک می خواهیم به ترتیب یک کارت بردارد، نفر بعدی و ... به همین منوال تا تمام کارت ها برداشته شود. بعد از آن بازی را آغاز می کنیم.
نفر اول یک کارت را بر روی میز قرار می دهد، او به عنوان مثال مستطیلی را قرار داده که شکل مفاهیم 2 و 5 را روی خود دارد. نفرات بعدی باید کارت های خود را مشاهده کنند و بین آن ها کارتی را پیدا کنند که جمع میان آن نقاط 7 باشد. بازی به همین منوال ادامه پیدا می کند. کودکی برنده خواهد شد که زودتر از بقیه کارت هایش به اتمام رسیده باشد.
فروشگاه اینترنتی اسباب بازی ، کلیه حقوق این سایت متعلق به بازی دان می باشد و کپی برداری از تصاویر و مطالب آن پیگرد قانونی دارد. «تمامی کالاها و خدمات این فروشگاه، حسب مورد دارای مجوزهای لازم از مراجع مربوطه میباشند و فعالیتهای این سایت تابع قوانین و مقررات جمهوری اسلامی ایران است.»