مونتسوری



یک روش آموزشی است که بر اساس فعالیت خودگردان، یادگیری با استفاده از دست و بازی مشارکتی است. در کلاس‌های مونتسوری، کودکان در انتخاب خود خلاقیت می‌یابند، در حالیکه کلاس درس و معلم، فعالیت‌های مناسب و مقتضی سن را برای هدایت این فرآیند ارائه می‌دهند. کودکان هم به صورت گروهی و هم به صورت فردی برای کشف و درک دانش موجود در جهان و توسعه حداکثر توانایی خود، فعالیت می‌کنند.
کلاس‌های مونتسوری شامل محیط‌های طراحی شده زیبا برای پاسخگویی به نیازهای کودکان در محدوده‌های سنی خاص است. دکتر مونتسوری کشف کرد که یادگیری تجربی در این نوع کلاس درس، منجر به درک عمیق‌تر زبان، ریاضیات، علوم، موسیقی، تعاملات اجتماعی و خیلی موارد دیگر می‌شود. بیشتر کلاس‌های مونتسوری در راستای درک مادی طبیعت هستند، اگر چه روش آموزشی مونتسوری می‌تواند با موفقیت به یک برنامه مبتنی بر باور نیز تبدیل شود.

روش آموزشی مونته سوری چیست؟

هر یک از مواد در یک کلاس مونتسوری، با اختصاص یک فعالیت از بین فعالیت‌های موجود که متناسب با استعدادهای طبیعی کودک است، یک جنبه از رشد کودک را پشتیبانی می‌کند. کودکان می‌توانند از طریق تجربه و حس خود با سرعت یاد بگیرند. آنها می‌توانند در هر لحظه‌ای به کنجکاوی‌های طبیعی که در همه انسان‌ها وجود دارند و بنیان محکمی برای یادگیری دراز مدت ایجاد می‌کنند، پاسخ دهند.

انجمن بین‌المللی مونتسوری (AMI)، توسط ماریا مونتسوری در سال ۱۹۲۹ برای حفظ یکپارچگی کار خود و همچنین حمایت از استانداردهای بالای آموزش در معلمان و مدارس، تأسیس شد. امروز، AMI در حالی که با تحقیقات معاصر در زمینه علوم فکری و رشد کودک ادامه می‌دهد، همچنان چشم انداز ماریا مونتسوری را نیز حمایت می‌کند.

یکی از اصلی‌ترین اهداف روش مونته سوری آموزش کودکان با استفاده از حواس پنج‌گانه است نه اینکه کودکان تنها از طریق شنیدن، خواندن و دیدن آموزش‌های لازم را دریافت نمایند.

مونته سوری به کودکان می‌آموزد که آنها منحصر به فرد هستند و در این دنیای بزرگ نقش مهمی را ایفا می‌کنند. از همین رو ارزش‌هایی همانند حقیقت، عمل صحیح، صلح، عشق و دوستی و عدم تجاوز به حقوق دیگران به آنها آموزش داده می‌شود.

یک کودکی که تحت آموزش روش مونته سوری است مفاهیم اولیه ریاضیات را از طریق دو روش آموزش می‌بیند:

1. کارکردن با وسائل قابل لمس

2. روش‌های تئوری در سطوح دبستانی

اگر در سال‌های اولیه زندگی یک کودک وسایل ریاضی در دسترس او قرار داشته باشد او به سادگی و با خوشحالی بسیاری از واقعیت‌ها و مهارت‌های حساب را همانند سازی می‌کند در حالیکه در سال‌های بعد برای درک این واقعیت‌ها به صورت انتزاعی ساعت‌های طولانی تمرین مورد نیاز است در صورتیکه در این روش کودک به طور غیرمستقیم حقایق را کشف می‌کند.

کودکان خردسال در طی سال‌های عمر خود حواس متفاوتی را تجربه می‌کنند که هر مرحله از این حواس آمادگی لازم برای دریافت مهارت‌های مهم زندگی را در اختیار آن‌ها می‌گذارد.

این آموزش کمک می‌کند تا کودکان از شر مفاهیم خشک و انتزاعی خلاص شوند و دنیای اطراف خود را بهتر درک کنند و با سرعتی که مختص خودشان است به سراغ یادگیری مفاهیم موجود رفته و به سمت جلو حرکت کنند از همین رو هیچ زور و اجباری بر روی آن‌ها قرار ندارد تا معطل دیگران شوند و افرادی که دیرتر آموزش می‌بینند از ناتوانی خود در برابر دیگران احساس ناکامی کنند.

یادگیری کودکان از زمان تولد تا سنین راهنمایی

کودک نوپا (تا سه سالگی):

- یک محیط امن و جذاب را برای پرورش کودکان فراهم می‌کند.

- ترویج اعتماد به نفس و جهانشان را انجام می‌دهد.

- اعتماد به نفس آنها را در ظهور توانایی‌هایشان افزایش می‌دهد.

- هماهنگی‌های عمده حرکتی، مهارت‌های حرکتی خوب و مهارت‌های زبانی ایجاد می‌کند.

- فرصت‌هایی برای کسب استقلال در کارهای روزانه ارائه می‌دهد.

کودکی (۳ تا ۶ ساله):

- رشد استقلال عملکرد، پشتکار در وظایف و تقویت منظم بودن

- پیشرفت رشد اجتماعی از طریق ارتباطات محترمانه، روشن و درک پیامدهای مطمئن و طبیعی آن

- مواد متنوع زیاد برای اصلاح ادراک حسی، توسعه دانش و درک ریاضی

- ارائه فرصت‌هایی برای اکتشاف‌های تخیلی که منجر به اعتماد به نفس و بیان خلاقانه می‌شود.

ابتدایی (کودکان سنین شش تا دوازده ساله، ابتدایی کوچکتر، سنین ۶ تا ۹ ساله و ابتدایی بزرگتر، سن ۹ تا ۱۲ ساله):

- فرصت‌هایی برای اکتشاف‌های فکری مشترک فراهم می‌کند که در آن استعدادها و علایق کودک مورد حمایت و هدایت قرار می‌گیرند.

- حمایت از توسعه اعتماد به نفس، تخیل، استقلال فکری و کارآمدی

- تقویت درک نقش بچه در جامعه، فرهنگ و جهان طبیعی

نوجوانی (دوازده تا پانزده ساله):

- اعمال ورود نوجوانان در تمام جنبه‌های مدیریت و اقتصاد

- مشارکت آنها با جوانان و بزرگسالان با ادراک گسترده‌تر

- ایجاد زمینه برای ورود به کارهای عملی

- تاکید بر توسعه بیان، اعتماد به نفس درست و کسب مهارت در توسعه روابط فردی

دکتر مونتسوری قبل از تکمیل و ارتقاء رویکرد آموزشی خود، از دنیا رفت. در نتیجه، در حال حاضر هیچ معلمی در AMI برای آموزش این سطح وجود ندارد، اما بسیاری از محیط‌های یادگیری مونتسوری نوجوانان وجود دارد که با متخصصان خود به دنبال رسیدن به استانداردهای این سطح هستند.
کلاس‌های مونتسوری در همه سطوح، توانایی‌ها و استعدادهای هر کودک را پرورش می‌دهد. آموزش مونتسوری کودکان را تشویق می‌کند تا جهانشان را کشف و سبک زندگی را درک کنند، به آن احترام بگذارند و سیستم‌ها و نیروهای موجود در جهان را بشناسند.

یکی از اصلی‌ترین اهداف روش مونته سوری آموزش کودکان با استفاده از حواس پنج‌گانه است نه اینکه کودکان تنها از طریق شنیدن، خواندن و دیدن آموزش‌های لازم را دریافت نمایند.

برای اینکه بتوانند توانایی بینایی کودکان را پرورش دهند از استوانه‌هایی چوبی استفاده می‌کنند، درون این استوانه‌ها یک تخته سخت چوبی قرار داده شده است که به آن‌ها امکان درک اندازه‌ها و همچنین نیاز به حرکت و تلاش عضلات را می‌دهد. مواد لازم برای این منظور، مکعب، پله‌های بلند، پله‌های بزرگ و اشیایی مانند این است.

روش مونته سوری به گونه‌ای طراحی شده است که حس لمس کردن، دیدن، شنیدن و حرکت را به طرق مختلف بیاموزند و از آن استفاده نمایند.

کودکان خردسال در طی سال‌های عمر خود حواس متفاوتی را تجربه می‌کنند که هر مرحله از این حواس آمادگی لازم برای دریافت مهارت‌های مهم زندگی را در اختیار آن‌ها می‌گذارد.

خرید اسباب بازی فکری آموزشی کودک

بیشتر بخوانید:

حواس چگونه به یادگیری کودک کمک می کنند؟

ضرورت اسباب بازی برای کودک






بازگشت به گروه فرزند پروری  


نظرات شما درباره این مطلب :

نام :


پست الکترونیکی :


نظر شما در مورد مونتسوری :



سایر نظرات :

نظری ثبت نشده است.