از نظر روانشناسان آموزش مهمترین مهارت های زندگی به کودکان است و دارای بالاترین اولویت پس از تامین نیازهای اولیه کودکان است.
فرزند خود را در اولین جلسه کلاس مدرسه یا دانشگاه تصور کنید.
چه انتظاری دارید، باید چه مهارت هایی را بکار بگیرد؟ مهارت هایی مانند تعامل با دیگران، مدیریت زمان، پول و دارایی یا اینکه تنها بتواند از پس شستن دست هایش برآید شما را قانع می کند؟
یکی از مهم ترین وظایف والدین، تربیت فرزندان است؛ فرزندانی که امروز در کانون خانواده در حال تربیت تحت نظر والدین هستند، به زودی باید خودشان سرپرستی تشکیل یک خانواده را به عهده بگیرند.
والدین، آینه تمام نمای فرزندان خود هستند، تمامی رفتارها، گفتارها و برخوردهای والدین نه تنها در روحیه و ذهنیت فعلی فرزندان ما تأثیرگذار است، بلکه شکل دهنده شخصیت اجتماعی آینده فرزندان ما نیز است.
بسیاری از اختلافات زوجین در زندگی مشترک حاصل رفتارهای والدین در دوران قبل از ازدواج است؛ درواقع زوجین، الگوی تربیتی دوران کودکی، نوجوانی و جوانی خود را بهعنوان یک روش در زندگی مشترک خود نیز پیاده می کنند.
این جمله به این معنا ست که بسیاری از اختلافات زناشویی زوجین ریشه در شیوه تربیت دوران کودکی آنها دارد.
والدین باید راهبردهای مواجهه با مشکلات زندگی را به فرزندان خود بیاموزند. همچنین والدین باید فرزندان خود را با مشکلاتی که در زندگی زناشویی با آن مواجهه می شوند و راهکارهای حل آن آشنا نمایند.
اهمیت آموزش مهارت های زندگی در تربیت کودکان
گاهی انسان در مواجه با مشکلات زندگی در شرایطی قرار می گیرد که احساس میکند خیلی درمانده، ناامید و یا بی انگیزه شده است و گاهی فکر می کند فراز و نشیب های زندگی خیلی فراتر از حد توان اوست و یا گاهی فکر می کنیم این مشکلات فقط منحصر به ماست و هیچکس در دنیا اینقدر مشکل در زندگی ندارد.
گاهی از خود سؤال میکنیم:
خدایا چرا من؟ چرا این بلا ها باید سر من بیاید؟
گاهی از کوچکترین رفتار و گفتار دیگران رنجیده شده یا به خشم می آییم و عکس العمل تند و پرخاشگرانه و سریع از خود نشان می دهیم و یا شروع به خودخوری می کنیم؛ گاهی در برابر دوراهیهای زندگی که تصمیم های مهم باید بگیریم خیلی شتابزده و عجولانه عمل می کنیم که درنهایت هم منجر به پشیمانی و بروز مشکلات بیشتر در زندگی میشود.
گاهی خیلی سریع در برابر دیگران تحت تأثیر قرارگرفته و حتی در مقابل حرف غیرمنطقی آنها تسلیم میشویم و گاهی برعکس، با سماجت در برابر حرف های منطقی دیگران می ایستیم و سعی میکنیم حرف خودمان به کرسی بنشانیم.
همه این موارد به دلیل ناپختگی و کمی تجربه و عدم آموزش مناسب مهارت های زندگی و نبود آگاهی در تربیت کودک است. مطمئن باشید فرزندان شما هم دیر یا زود با این مشکلات در زندگی مشترک آینده خود مواجه میشوند. پس از هم اکنون برای آموزش مهارت های زندگی به کودکان خود وقت بگذاریم تا فرزندان ما در آینده با مشکلات کمتری مواجه بوده و بهتر بتوانند راهکار حل مشکلات زندگی خود را بیابند.
از دیدگاه روانشناسی ، یکی از مواردی که در بروز نارضایتی های زناشویی و بعضاً طلاق عاطفی و طلاق رسمی تأثیرگذار است، عدم آموزش مهارت های زندگی در دوران کودکی و نوجوانی است. وقتی فرزندان با ناملایماتی که در زندگی برای آنان پیش خواهد آمد آشنا نشده و آموزش لازم را برای حل مشکلات زندگی خود نبینند، با کوچکترین تندباد و بروز ناملایماتی، زندگی آنها دستخوش بحران میشود.
والدین چه مهارت های زندگی به کودکان خود آموزش دهند؟
مهمترین مهارت های زندگی که فرزندان می بایست در دوران کودکی ، نوجوانی و جوانی (دوران مجردی) آموزش ببینند تا در زندگی آینده بتوانند توانایی حل مشکلات زندگی خود را داشته باشند و به سادگی زندگی آنها دست خوش بحران نگردد عبارتاند از:
آموزش مهارت خودآگاهی به کودکان
از دیدگاه روانشناسی ، مهارت خودآگاهی یعنی شناخت کامل و دقیقی از خود داشتن و خود را درست توصیف کردن، چه شناخت از صفات و ویژگیهای ظاهری و جسمانی مانند قد، وزن، رنگ مو و … و چه شناخت از ویژگیهای درونی و توانایی و استعدادها، علایق و ویژگی های شخصیتی مانند صبوری یا عجول بودن، خونسرد یا عصبی بودن، حساس یا زودرنج بودن.
آموزش مهارت خود آگاهی به کودکان موجب می گردد که فرزندان ما در موقعیت های مختلف بتواند عکس العمل خود را پیش بینی نموده و چنانچه ضعفی در فرد وجود داشته باشد بهموقع به رفع آن بپردازد و بتواند مسئولیت های متناسب با توانایی خود را عهده دار شده و در رشد و شکوفایی استعدادهای خود گام بردارد.
آموزش مهارت کنترل خشم به کودکان
در هنگام عصبانیت، معمولاً فرد نمیتواند تصمیم درست و مناسبی بگیرد و بیشتر تصمیمات در این لحظه، غیرمنطقی و نامناسب هستند. نفسهای عمیق کشیدن (در صورت امکان در حالت درازکش یا نشسته) و تمرین آرامشطلبی، ترک محیط استرس زا، انجام کارهای آرامشبخش (مثل ورزش، گوش دادن به موسیقی، مطالعه و …) از راهکارهای کنترل خشم است.
راهکارهای مختلفی برای کنترل خشم وجود دارد که در کتابهای مختلف به آن پرداختهشده است و شرکت در کارگاه مهارت های زندگی هم که در مراکز مختلف (فرهنگسراها، سرای محله ها، مراکز مشاوره و …) نیز میتواند در این خصوص مفید باشد.
آموزش مهارت حل مسئله و تصمیم گیری به کودکان
تاکنون چندین بار اتفاق افتاده که در زندگی با مسئله و مشکلی روبه رو شوید و ندانید چه راهی را برای حل مسئله انتخاب کنید و یا ندانید کدام راه حل بهترین است و یا بر سر چندراهی قرار بگیرید و نتوانید تصمیم بگیرید کدام راه را انتخاب کنید؟
برای تصمیم گیری درست و حل مسئله، ابتدا باید موضوع و مشکل پیشآمده را بشناسیم و در مورد آن به مطالعه و بررسی پرداخته و اطلاعات لازم را جمع آوری کنیم. این اطلاعات را میتوان از افراد مطلع و صاحبنظر، رسانه، کتاب، اینترنت و … جمعآوری نمود و سپس به تجزیهوتحلیل آن بپردازیم.
ازآنجاییکه در مرحله تجزیه وتحلیل و نتیجهگیری امکان دارد از تجربه و تخصص لازم برخوردار نباشیم، بهتر است در این مرحله به افراد متخصص و صاحبنظر و مرکز مشاوره مراجعه شود (الزامی می باشد).
فروشگاه اینترنتی اسباب بازی ، کلیه حقوق این سایت متعلق به بازی دان می باشد و کپی برداری از تصاویر و مطالب آن پیگرد قانونی دارد. «تمامی کالاها و خدمات این فروشگاه، حسب مورد دارای مجوزهای لازم از مراجع مربوطه میباشند و فعالیتهای این سایت تابع قوانین و مقررات جمهوری اسلامی ایران است.»